Σίγουρος στα προημιτελικά ο Απόλλωνας – Αυτό είναι το σύστημα διεξαγωγής των επόμενων φάσεων της Α1 ανδρών

Ενώ αρχικά η Β’ φάση της Α1 ανδρών πόλο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12/2 η ημερομηνία έναρξης είχε μετατεθεί – μετά την πρώτη αλλαγή του Παγκοσμίου – για τις 26 Φεβρουαρίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η ΚΟΕ είναι αναγκασμένη να αλλάξει εκ νέου όλες τις ημερομηνίες του πρωταθλήματος, το οποίο βάσει του αρχικού προγραμματισμού επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου.  

Εν αναμονή των νέων ημερομηνιών το σύστημα διεξαγωγής της Β’ φάσης όσο και των επόμενων έχει ως εξής:

Ο Απόλλων Σμύρνης τερματίζοντας στην 2η θέση του Α’ Ομίλου της Α1 των Ανδρών θα μετάσχει στη Β’ Φάση του Πρωταθλήματος στο 1ο γκρουπ μαζί με τον Ολυμπιακό (που ήταν πρώτος στην κατάταξη του Α’ Ομίλου), αλλά και τις δύο πρώτες ομάδες του Β’ Ομίλου, τη Βουλιαγμένη και τον Πανιώνιο. Οι τέσσερις ομάδες μεταφέρουν τη βαθμολογία τους από την Α’ φάση και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας (έξι αγωνιστικές – αναμένεται η κλήρωση), ώστε, ακολούθως, να προκύψει η τελική κατάταξη και της Β’ Φάσης. Να σημειώσουμε πως και οι τέσσερις ομάδες του 1ου γκρουπ έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στα Προημιτελικά του Πρωταθλήματος, με τη θέση που θα καταλάβουν μετά την ολοκλήρωση των έξι αγωνιστικών της Β’ Φάσης να κρίνει τη διασταύρωση που θα έχουν στα Προημιτελικά.

Για την ολοκλήρωση του Β’ Ομίλου της Α’ Φάσης απομένει η τέλεση (Τετάρτη 9/2) του εξ αναβολής αγώνα ΝΟ Βουλιαγμένης – Πανιώνιος, που θα κρίνει με πόσους βαθμούς θα μπουν αυτές οι δύο ομάδες στη Β’ Φάση ως αντίπαλοι του Απόλλωνα Σμύρνης.

Αυτή τη στιγμή η βαθμολογία του Α’ Γκρουπ έχει ως εξής:

Ολυμπιακός 42 βαθμοί

Βουλιαγμένη 36 βαθμοί

Απόλλων Σμύρνης 34 Βαθμοί

Πανιώνιος 33 Βαθμοί

Επομένως, αντιλαμβάνεστε πως σε περίπτωση νίκης της Βουλιαγμένης η ομάδα του Λαιμού θα μπει στη Β’ Φάση με 39 βαθμούς, αν νικήσει ο Πανιώνιος και οι δύο ομάδες από 36, ενώ αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος η Βουλιαγμένη με 37 και ο Πανιώνιος με 34.

Μετά την ολοκλήρωση των έξι αγωνιστικών της Β’ Φάσης θα προκύψει η τελική κατάταξη του 1ου γκρουπ, η οποία παίζει ρόλο στα Προημιτελικά (2η φάση πλέι οφ), αφού, όπως αναφέραμε, οι Απόλλων Σμύρνης, Ολυμπιακός, ΝΟΒ και Πανιώνιος έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση εκεί και δεν θα μετάσχουν στην πρώτη φάση των πλέι οφ. Εκεί θα αναμετρηθούν οι ομάδες του 2ου και 3ου Γκρουπ.

Στο 2ο γκρουπ μετέχουν οι εξής ομάδες (3ες και 4ες του Α’ και Β’ Ομίλου της Α’ Φάσης) με την κάτωθι βαθμολογία

Περιστέρι 33 Βαθμοί

ΑΕΚ 27 βαθμοί

Υδραϊκός 27 βαθμοί

Εθνικός 25 βαθμοί

Οι τέσσερις αυτές ομάδες θα αναμετρηθούν επίσης εντός και εκτός έδρας σε έξι αγωνιστικές για να προκύψει η τελική κατάταξη του 2ου γκρουπ.

Στο 3ο γκρουπ (5ες και 6ες του Α’ και Β’ Ομίλου της Α’ Φάσης) μετέχουν οι εξής ομάδες με την ακόλουθη βαθμολογία:     

ΝΟ Χανίων 18 βαθμοί

ΠΑΟΚ 15 Βαθμοί

Γλυφάδα 15 Βαθμοί

Παναθηναϊκός 9 βαθμοί

Οι τέσσερις αυτές ομάδες θα αναμετρηθούν επίσης εντός και εκτός έδρας σε έξι αγωνιστικές για να προκύψει η τελική κατάταξη του 3ου γκρουπ.

Πως προκύπτει ο αντίπαλος του Απόλλωνα στα Προημιτελικά

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ φάσης (δεν αναφερόμαστε στο 4ο γκρουπ, καθώς δεν σχετίζεται με τον Απόλλωνα) ξεκινούν τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος. Στην πρώτη φάση των Πλέι οφ δεν μετέχουν, όπως αναφέραμε, οι ομάδες του 1ου γκρουπ, αλλά μόνο εκείνες του 2ου και 3ου ώστε να προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα πάνε στα Προημιτελικά και οι άλλες τέσσερις που θα πάνε στα πλέι άουτ (για την αποφυγή του υποβιβασμού).

Οι αγώνες κατάταξης μεταξύ των ομάδων του G2 (2ου γκρουπ) και του G3 (3ου γκρουπ) απαιτούν δύο νίκες (σε τρεις το πολύ αγώνες) με τα Σωματεία του 2ου γκρουπ να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν ως εξής:

4ος G2 – 1ος G3/ αγώνες Π1

1ος G2 – 4ος G3/αγώνες Π2

2ος G2 – 3ος G3/αγώνες Π3

3ος G2 – 2ος G3/αγώνες Π4

Ακολούθως ξεκινούν τα πλέι οφ (εστιάζουμε εκεί, καθώς αυτά μας ενδιαφέρουν)

Οι νικητές της πρώτης φάσης των πλέι οφ αγωνίζονται με τις Ομάδες του G1 (γκρουπ 1 – Απόλλων, Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, Πανιώνιος) για τις θέσεις 1η έως 8η στα προημιτελικά των Play-off της Α1 Εθνικής κατηγορίας – με την πρόκριση στα ημιτελικά να κρίνεται επίσης στις δύο νίκες και τα Σωματεία του 1ου γκρουπ να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας – ως εξής:

1ος G1 – Νικητής Π1 /αγώνες Π5

4ος G1 – Νικητής Π2 /αγώνες Π6

3ος G1 – Νικητής Π3 /αγώνες Π7

2ος G1 – Νικητής Π4 /αγώνες Π8

Με την ολοκλήρωση των αγώνων της Προημιτελικής Φάσης οι ομάδες προχωρούν στα ημιτελικά (1η έως 4η θέση) ή στους αγώνες κατάταξης από την 5η έως την 8η θέση ως εξής (και πάλι η πρόκριση στην επόμενη φάση κρίνεται στις δύο νίκες):

Θέσεις 5-8: Ηττημένος Π5 – Ηττημένος Π6 / αγώνες Π9

Θέσεις 5-8: Ηττημένος Π7 – Ηττημένος Π8 / αγώνες Π10

Θέσεις 1-4: Νικητής Π5 – Νικητής Π6 / αγώνες Π11 (Ημιτελικά)

Θέσεις 1-4: Νικητής Π7 – Νικητής Π8 / αγώνες Π12 (Ημιτελικά)

Με την ολοκλήρωση των αγώνων και αυτής της Φάσης ακολουθεί η Τελική φάση των πλέι οφ με τον Πρωταθλητή να αναδεικνύεται στις τρεις νίκες (όλες οι άλλες θέσεις κρίνονται στις δύο νίκες):

Θέσεις 5-6: Νικητής Π9 – Νικητής Π10

Θέσεις 3-4: Ηττημένος Π11 – Ηττημένος Π12

Θέσεις 1-2: Νικητής Π11 – Νικητής Π12

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στα πλέι οφ σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, ακολουθούν πέναλτι, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει νικητής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s