Ο Μιχάλης Κύργιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πάμε Αθλητικά” μίλησε μεταξύ των άλλων για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, τις παθογένειες του και το σκεπτικό που κατά την άποψή του πρέπει να έχει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Ασφαλώς το αγαπημένο παιδί της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για την ομάδα μας, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η θέση που αρμόζει στον Απόλλωνα είναι ξεκάθαρα στη Super League, ενώ επιπρόσθετα συμπλήρωσε πως ο σύλλογος αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας και πως πάντα ήταν και είναι ακόμη η πρώτη του επιλογή.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο, ήταν εύκολο να γίνεις επαγγελματίας;

Από δεκατριών ετών ήμουν στις ακαδημίες του Απόλλωνα, έμεινα εκεί για πέντε χρόνια. Αργότερα, πήγα στους νέους του Ατρόμητου και μετά από δύο χρόνια, έγινα εκεί επαγγελματίας. Ο Ατρόμητος έπεσε εκείνη την χρονιά στη Β Εθνική, κάτι που όπως είναι λογικό, έδωσε την ευκαιρία σε νέους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, δεν μου δόθηκε η δυνατότητα εκείνη την περίοδο να αγωνιστώ και να δείξω τι μπορώ να κάνω. Με ενημέρωσαν για το ενδιαφέρον του Απόλλωνα και θεώρησα πως μπορεί να είναι μια νέα αρχή, παρότι η ομάδα τότε ήταν στη Δ Εθνική. Αισθάνομαι τυχερός γι’ αυτήν την επιλογή, μαζί με τις ανόδους του Απόλλωνα, αγωνίστηκα και εγώ σε όλες τις κατηγορίες.

Θεωρείς πως είναι αναγκαίο ένας νέος παίκτης να έχει μάνατζερ; Από ποια ηλικία και γιατί;

Πιστεύω πως ο νέος παίκτης θα έπρεπε να εκπαιδεύεται, να βελτιώνεται και να ολοκληρώνει την εκμάθηση του στην ακαδημία, χωρίς να χρειάζεται συνεργασία με μάνατζερ. Μιλώντας για ιδανικές συνθήκες, η ακαδημία θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη, στοχεύοντας στην εξέλιξη του κάθε νέου ποδοσφαιριστή ατομικά και έχοντας συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής παικτών. Όπως επίσης και να αποδεσμεύονται έγκαιρα, οι παίκτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για την εκάστοτε ακαδημία. Αν έχουμε αυτό ως δεδομένο, δίνεται η ευκαιρία στο νέο ποδοσφαιριστή, να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και να είναι έτοιμος να δείξει την αξία του. Στη συνέχεια, μιλώντας για έναν ολοκληρωμένο και έτοιμο ποδοσφαιριστή, φυσικά θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία με μάνατζερ, μια συνεργασία που θα στηριχτεί στο καλό του ποδοσφαιριστή μακροπρόθεσμα και δεν θα αποτελεί μια ευκαιριακή επιλογή. Όλα είναι αναγκαία τη σωστή στιγμή!

Πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν κυρίως, οικονομικά προβλήματα. Πρέπει οι ΠΑΕ να επενδύσουν στις ακαδημίες τους; Τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει για να γίνει αυτό;

Οι ακαδημίες θα πρέπει να είναι το Α και το Ω για τις ΠΑΕ! Φυσικά είναι μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι μια επένδυση που σίγουρα μελλοντικά θα αποδώσει. Τα εμπόδια που ίσως υπάρχουν, είναι το οικονομικό και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις ακαδημίες. Θα πρέπει να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι, στις σωστές θέσεις. Άνθρωποι, με ειδικές γνώσεις και ανάλογο χαρακτήρα, που να μπορούν να γίνουν πρότυπα και να δείξουν στους νέους παίκτες την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει στη καριέρα του ο ποδοσφαιριστής;

Γι’ αυτό δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Ωστόσο, κάποια από τα προβλήματα, είναι οι τραυματισμοί, το οικονομικό και η έλλειψη ευκαιριών. Τα πρώτα δύο, δεν είναι στο χέρι του και δεν μπορεί να τα ελέγξει. Ωστόσο, τις ευκαιρίες είναι σημαντικό να είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτεί, όταν του δοθούν. Να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα, παικτικά και ψυχολογικά. Σαφώς και μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, το να μη δοθούν ποτέ οι ευκαιρίες που δικαιούται και εν τέλη να του κοστίσει αυτό σε όλους τους τομείς.

Παρατηρούμε πολλούς νέους παίκτες να γίνονται επαγγελματίες, αλλά να παραχωρούνται ως δανεικοί για αρκετά χρόνια. Τι προβλήματα δημιουργεί αυτό;

Είναι αναγκαίο να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, σε ό,τι αφορά τους δανεισμούς και να γίνεται με γνώμονα το καλό του παίκτη. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως η ομάδα υπολογίζει τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και καταλήγει στον δανεισμό, με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση του και να αποκτηθεί η κατάλληλη εμπειρία. Είναι λογικό, πως δεν μπορεί να προκαθοριστεί το πότε θα είναι κάποιος έτοιμος και αν θα είναι τελικά για να χρησιμοποιηθεί από την ομάδα του. Παρόλα αυτά, αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη εξέλιξη, θα πρέπει να αποδεσμεύεται εγκαίρως, ώστε να έχει την ευκαιρία να κάνει την αυτοκριτική του, να επανεξετάσει τις καταστάσεις ή και να δοκιμάσει σε κάποια άλλη ομάδα. Όλα αυτά φυσικά, προϋποθέτουν, οι ΠΑΕ να έχουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής παικτών, συγκεκριμένες απαιτήσεις και χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την βελτίωση του.

Είναι καλύτερη επιλογή, για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, να δουλέψει στο εξωτερικό και γιατί;

Θεωρώ, πως αν κάποιος νέος ποδοσφαιριστής, μπορεί και έχει τα προσόντα να αγωνιστεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να το κάνει. Η δυνατότητα που θα του δοθεί και η εμπειρία συνολικά που θα αποκτήσει, είναι μοναδική. Οι άνθρωποι, οι γνώσεις και όλη η ποδοσφαιρική δομή στο εξωτερικό, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Μακάρι, κάποια στιγμή και η χώρα μας, να ακολουθήσει τα πρότυπα αυτά και να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν πολλά έξω αγωνιστικά προβλήματα, που υποβαθμίζουν και τελικά αμφισβητούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πόσο επηρεάζει αυτό τους ποδοσφαιριστές;

Ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να λειτουργεί ανεπηρέαστος σε ότι αφορά έξω αγωνιστικά προβλήματα. Από τη στιγμή, που θέλει κάποιος, να γίνει επαγγελματίας, θα πρέπει να επικεντρώνεται στο αγωνιστικό κομμάτι και στην προσωπική του βελτίωση. Ωστόσο, είμαστε άνθρωποι και φυσικά σε κάποιο βαθμό, μας απασχολεί οτιδήποτε αμφισβητεί την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήθελα, όλα αυτά, να αποτελούν σύντομα παρελθόν, ο ποδοσφαιριστής να ενδιαφέρεται μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι και να δίνει εκεί τον καλύτερο του εαυτό.

Τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει στις εθνικές ομάδες και στις μεικτές, για να δούμε μια καλύτερη εικόνα στο μέλλον;

Είναι μια διαδικασία που πιστεύω, πως βασίζεται στις μικρές ηλικίες και στην εκμάθηση ”σωστού” ποδοσφαίρου. Αφορά ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, που ρίχνει το βάρος στις ακαδημίες και στην επένδυση που πρέπει να γίνει σε αυτές, ώστε από εκεί να τροφοδοτούνται οι εθνικές. Ένας ολόκληρος μηχανισμός, με ειδικές γνώσεις και κριτήρια, θα πρέπει να κάνει την επιλογή των παικτών. Όσο καλύτερη δουλειά γίνει σήμερα, στις μικρές ηλικίες, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουν στο μέλλον οι εθνικές ομάδες.

Πόσο πιστεύεις πως επηρέασε η πανδημία το ποδόσφαιρο; Πόσο εύκολα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς;

Σίγουρα, η πανδημία επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής μας και της καθημερινότητας μας. Θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές γενικότερα, που φυσικά επηρεάζουν και το ποδόσφαιρο. Δυσκολίες στην προπόνηση και στη διεξαγωγή αγώνα, τα ματς θα πρέπει να γίνονται χωρίς θεατές και θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, καθώς προτεραιότητα είναι η υγεία όλων μας.

Πως θα είναι η επόμενη μέρα για τον Απόλλωνα; Τι φιλοδοξίες υπάρχουν;

Ο στόχος για τον Απόλλωνα είναι να βρίσκεται εκεί που ανήκει, στη Super League 1. Αν μας ζητηθεί τελικά να αγωνιστούμε, για την εξέλιξη του πρωταθλήματος και στους αγώνες των play off, θεωρώ πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι μια ομάδα πολύ οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα και πληροί τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία.

Τι είναι για εσένα ο Απόλλων;

Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Έχω πάρει και έχω δώσει πολλά πράγματα σε αυτή την ομάδα. Ήταν και θα είναι πάντα η πρώτη μου επιλογή.»