Ο Απόλλων είναι από τις ομάδες με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική, αλλά κάποια χρόνια πριν είχε αγωνιστεί μέχρι και σε ερασιτεχνική κατηγορία.

Ο Απόλλων Σμύρνης, ένας σύλλογος με πολύχρονη παρουσία στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής, ο οποίος είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1996, και είχε κάνει ευρωπαϊκό ταξίδι έναν χρόνο νωρίτερα, βρέθηκε το 2007 στα «αλώνια» της Δ’ Εθνικής, έπειτα από κατακόρυφη πτώση, που είχαν προκαλέσει οι απανωτοί υποβιβασμοί, και προπαντός η απουσία διοίκησης.

Η Δ’ Εθνική ήταν η τέταρτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε ξεκινήσει, ανεπίσημα, το 1982, με το όνομα Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, ενώ από την αγωνιστική περίοδο 1987-88, θεσπίστηκε και επίσημα από την ΕΠΟ, σαν Δ’ Εθνική Κατηγορία. Διεξαγόταν σε επίπεδο περιφερειών και χωριζόταν σε πολλούς ομίλους, με βάση ορισμένα γεωγραφικά κριτήρια. Καταργήθηκε το 2013, και έκτοτε η χαμηλότερη εθνική κατηγορία είναι η Γ’ Εθνική.

Ο Απόλλων βρέθηκε εκεί τη σεζόν 2007-08. Συγκεκριμένα, ήταν στον 8ο όμιλο, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 14 ομάδες της Αθήνας και των νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, δηλαδή χωρίς διοικητική σταθερότητα και οικονομική στήριξη, ο Απόλλων ακόμα και σε αυτή την κατηγορία, συναντούσε δυσκολίες. Γνώριζε ήττες από ομάδες που, άλλες εποχές, δε θα μπορούσαν να τον κοιτάξουν στα μάτια, και που οι μόνες τους επιτυχίες ήταν σε τοπικό επίπεδο. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» κατέλαβε την 8η θέση, έχοντας συγκομιδή 34 βαθμών (8 νίκες, 10 ισοπαλίες, 8 ήττες). Την άνοδο από τον όμιλό του πήρε η Αγία Παρασκευή, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί ούτε μία φορά.

Η σεζόν 2008-09, βρήκε και πάλι τον Απόλλωνα στον 8ο όμιλο της Δ’. Αυτή τη φορά, τα πήγε πολύ καλύτερα, καταφέρνοντας να τερματίσει στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 56 βαθμούς, μόλις έναν λιγότερο από τον πρωταθλητή ΠΑΟ Ρουφ, ο οποίος ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα, τις τύχες της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», είχε αναλάβει ο Σταμάτης Βελλής, ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας αλλά κυρίως Απολλωνιστής, ο οποίος θα ήταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και αυτός που θα οδηγούσε την ομάδα πίσω στην Α’ Εθνική. Μαζί με την «Αναγέννηση», η οποία συνέβαλε στην αναγέννηση του Απόλλωνα σαν σωματείο και σαν ιδέα, και τον κράτησε ζωντανό σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, βοήθησαν τον σύλλογο να ορθοποδήσει και πάλι.

Τελικά, η σεζόν 2009-10 βρήκε τον Απόλλωνα πρωταθλητή. Στον όμιλό του αυτή τη φορά συμμετείχαν 16 ομάδες. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» μάζεψε 75 βαθμούς και, έχοντας ανακηρυχθεί πρωταθλητής τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, μετά τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού Λιοσίων με 4-0 (με 3.000 φιλάθλους να έχουν συγκεντρωθεί στη Ριζούπολη για να είναι παρόντες στην αγωνιστική επάνοδο του Απόλλωνα), κατέκτησε το πρωτάθλημα του 8ου ομίλου της Δ’ Εθνικής. Η επιτυχημένη αυτή σεζόν πιστώνεται, μεταξύ των άλλων, στο Νίκο Καρούλια, ο οποίος ηγήθηκε του Απόλλωνα και τον βοήθησε να πάρει την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε και με δεύτερο τίτλο, μετά τη νίκη επί του Ελπιδοφόρου Κηφισιάς με 2-1, στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, με πολύ κόσμο του Απόλλωνα να παραβρίσκεται στο γήπεδο.

Σύντομα θα ακολουθούσαν κι άλλες επιτυχίες για τον Απόλλωνα…